Článek

Studovali jsme přímo u zdroje

Profilová fotka

Mgr. Alena Bohačíková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Alena Bohačíková
  • Mgr. Veronika Slámová

Nejen ve škole, ale také mimo ni se toho spoustu naučíme. Deváté ročníky se 7. prosince se svými třídními učitelkami vypravily do Vlastivědného muzea v Olomouci. Tam třídy

9. A i 9. B absolvovaly výukový program zaměřený na téma mineralogie. Překvapivě se lektorům muzea podařilo toto pro žáky většinou neatraktivní téma spojit s výukou finanční gramotnosti, která je v současné době rozhodně aktuální.

Exkurzi do Olomouce žáci zakončili na adventních trzích, a tak se nám podařilo spojit předvánočním čase příjemné s užitečným.


Přečtěte si, jak program hodnotí samotní žáci:


Exkurze do vlastivědného muzea nezněla zprvu vůbec zábavně. Přeci jenom, kdo by se chtěl dobrovolně učit o kamenech? Jim se však povedlo zpracovat to zábavně.

Exkurze byla super. Líbili se mi ti různí brouci na stěně a kameny. Celá akce s těmi firmami byla úžasná.

Nejvíc mě bavila příroda. Pak dějiny. Zaujalo mě, jak se oblékali a jak vypadalo jejich bydlení.

To s těmi firmami bylo dobré, naučné a byla sranda. Ta druhá část mě až tak nebavila, ale nebyla to nuda.

Bylo to lepší, než jsem očekávala. Líbily se mi tam ty hry, jak jsme kupovali za peníze kameny a měli vlastní firmu.

Hlavně mě nejvíce zaujalo, jak vznikala planeta Země. A ještě ta vycpaná zvířata. Potom se mi tam líbilo psaní o lidech a nejvíce z toho asi o Františku Josefovi I.

Bylo to dobré. Nejvíce se mi líbila zvířata a ta historie. A úplně nejlepší bylo rybaření a zvonění v tramvaji.

Exkurze mě velice bavila, prohlídka byla hezká a uklidňující. Nebylo to nudné, ani pro nás mladé, i přestože nás kameny a historie moc nezajímají.

Minerály mě hodně zaujaly, ty barvy, bylo to fascinující. V historii mě nejvíce zajímaly zbraně a uniformy.

Hodně se mi líbil ten program, jak jsme si měli založit svoji vlastní firmu. Naše firma s námi jako ředitelem, ekonomem a obchodními zástupci ale zkrachovala.

Bavilo mě chytat ryby. Bavila mě i ta hra, jak jsme měli poznávat kameny.

Muzeum mají hodně hezké, líbí se mi, jak je hravé.

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se mi spíše líbila dějepisná část, ale přírodovědná byla také zajímavá.

Překvapilo mě, jak to v muzeu bylo prostorné a do detailu propracované. Ta zvířata opravdu vypadala jako živá. Líbilo se mi, že tam byly interaktivní věci, zvuky ptáků či jiných zvířat. Potom i v té dějepisné části to bylo zajímavé, všechny ty kulisy tomu dodávaly opravdovou atmosféru.

Nejvíce se mi líbilo, že jsem vedl svoji firmu, i přestože jsme zkrachovali. A líbila se mi výstava zvířat, ale myslel jsem si, že třeba sob nebo divočák jsou menší.

V první části se mi nejvíce líbila naše schovka u jezevce a vycpaná zvířata na chodbě. Nejlepší byl asi medvěd. V druhé části to byla dost sranda a ukázaly se naše byznysové schopnosti poté, co jsme koupili firmu za 25 Kč.

Galerie